Mennyibe kerül egy télikert, minden ami árajánlatkérés

Télikertek építése, tervezéseMielőtt télikert, pergola, árnyékoló vagy medencefedés építésébe kezdünk, érdemes átgondolni, hogy milyen tényezők határozzák meg az általunk megálmodott télikert beépítés árát.

Természetesen első a méret. Nyilván egy 2-3 négyzetméteres erkély beépítése vagy egy szélfogó kivitelezése sokkal olcsóbb, mint egy 50 négyzetméteres medence lefedése. Ugyanakkor a kis építés is hasonló adminisztrációs költséggel, felvonulási igénnyel, figyelemmel jár, ezért a kisebb területű beépítések ára relatíve megasabb lehet. Pontosan ugyanúgy, mint egy kis lakás - nagy lakás viszonylatában.

Második fontos tényező a kivitelezés anyaga. A legolcsóbb alternatíva az acél belső szerkezetű, műanyag borításos télikert vagy teraszfedés. Az acél és a műanyag olcsóbb mint a fa, ugyanolyan tartós és esztétikus lehet. Amennyiben a műanyag nem felel meg, még mindig lehet választani a fehér vagy más színre festett alumínium szerkezetet, amely már egy kicsit drágább mint a műanyag, de még olcsóbb mint a fa.


A télikert szerkezetek királya a fa. Egy gyönyörű vörösfenyő oszlop illetve tetőszerkezet szemet gyönyörködtető, kellemes természetes érzetet adó kiegészítője az otthonnak. Ugyanakkor számolnunk kell azzal, hogy a fának az ára a szóbajöhető szerkezetek közül a legmagasabb.

A tetőfedés anyaga úgyszintén nagyon fontos az ár meghatározásánál. A zsindelyes, cserepes megoldás a leginkább költséghatékony, ugyanakkor ezeknél a megoldásoknak elvész a napfény hasznosításának lehetősége. Kompromisszumos megoldásként a középúton ott a polikarbonát. Ez a nagyszerű anyag erős, kiváló hőszigetelő, ugyanakkor a napfényt is átereszti, a természetes fény által jó közérzetet teremtve a lakóknak.
A tetőfedés királynője az üvegfedés. Az üveg már nem csak a fény engedi be, de tökéletesen átlátszó is, így akár éjszaka a csillagos égboltban is gyönyörködhetünk otthonunkban ülve. Termszetesen üvegből is választhatunk sötétített, négy évszakos üveget, kérhetünk erős biztonsági üveget vagy extra jó hőszigetelésűt is.

A nyílászárók mennyisége, minősége és mérete is fontos tényező. Legegyszerűbb és legolcsóbb alternatíva a sima nyíló ajtó-ablak. Természetesen ma már elvárt, hogy egy ablak legalább bukó-nyíló legyen. Jóval drágább megoldás a tolóajtó, de a szellőzést és a kényelmet leginkább ez a megoldás biztosítja. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy nagy, pl 6 méteres tolóajtó akár a télikert árának harmadát is elérheti.