lexikon

 • Ár, árak

  Az a pénzösszeg, amiért az adott termék (pl nyílászáró) illetve szolgáltatás (pl télikertépítés) megvásárolható illetve igénybe vehető. Jellemző arra a cégre, amely az adott terméket illetve szolgáltatást áruba bocsátja. Többféle árkomponensből áll össze az árajánlat.

 • Árlista

  Az általunk kínált termékekből és szolgáltatásokból, azok nevével és árával, táblázatos formában közzétett ÁRLISTA.

 • Árnyékolás, rovarvédelem

  Télikerteknél általában, de a nyílászáróknál is szükségünk lehet napvédelemre, árnyékolásra. Ez történhet kívülről és belülről. A külső árnyékolás hatékonyabb, mert a meleg levegő már bejutni sem tud az üveg mögé, de rendszerint költségesebb.

  Külső árnyékolási megoldások

  Függőleges felületekre

  • - redőny
  • - külső roló (kézi vagy motoros mozgatással).
  • - lamellás külső árnyékoló (kézi vagy motoros mozgatással).

  Ferde felületekre

 • Belsőépítészet

  Az építészetnek egy olyan mellékága, amely jellemzően az épületek kialakításával, térképezésével, burkolatával, színeivel, anyagaival foglalkozik. Rokon területe a lakberendezés, sőt akár szinonímaként is gondolhatunk a két szóra. A belsőépítészet talán több épített elemet használ, míg a lakberendezés bútorokkal oldja meg a terek kialakítását.

 • Bitumenes zsindely

  Tetőfedő anyag. Hordozóanyaga üvegfátyolbetétes modifikált lemezpalaőrleménnyel fedve. Mechanikusan horgonyzott szegekkel van rögzítve. Az egyes elemek a nap hatására az előre ragadós felületeknél egymáshoz ragadnak. Sokféle formai és színbeli kialakítása létezik.

 • Csarnok

  Azokat az épületeket nevezzük csarnoknak, amelyek egy nagy teret határolnak körül. Az egybenyitott nagy tér mellett lehetnek benne kisebb helyiségek is. Általában nagy alapterületűek és nagy belmagasságúak. Felhasználásuk lehet ipari (gyártócsarnok, raktár) illetve közösségi (sportcsarnok, uszoda, jégpálya).

 • Energiatakarékos ház

  Az energiatakarékos ház olyan épület, amelynek tervezésénél és kivitelezésénél különösen nagy gondot fordítottak arra, hogy az épület alacsony energiaköltséggel üzemeltethető legyen. Ennek érdekében a melegvíz előállításához felhasználják a napenergiát, a fűtéshez pedig a napenergia mellett a geotermikus energiát.

  Kiemelkedően jó hőszigetelésű anyagokat és szerkezeteket építenek be falként, födémként és nyílászáróként. Igyekeznek meggátolni minden energiaveszteséget, például a klímát geotermikus hűtés, hőszigetelés és árnyékolás biztosítja.

 • Erkélyajtó

  Nevét az erkélyekről kapta. Olyan nyílászáró, amely ajtó méretű és csak belül található rajta kilincs. Profilrendszere megegyezik az ablakokéval. Lehet műanyag, fém keretű, legtöbbször üvegezve.

 • Forgalmazás, forgalmazása

  Forgalmazásnak nevezzük, amikor egy kereskedelmi cég bizonyos termékeket folyamatosan kínál eladásra, raktárkészletet tart belőlük, hirdeti azokat. Felelősséget vállal a folyamatos ellátásért és általában garanciát vállal a forgalmazott termékre.

 • Formai kialakítás

  Valaminek a külső megjelenése, hogy milyen méretű valami illetve milyen formákból áll össze. Télikert esetén jellemzője az alaprajz és a homlokzatok, formája és mérete. Ez határozza meg az épület tömegét, arányait, hangulatát. Ettől függ, hogy egy télikertet megpillantva kellemes érzéki élményt élünk-e át, vagy taszítót.