Nyílászáró típusok

Nyílászárók beépítése télikerthez

Cégünk a legkülönfélébb fa és alumínium nyílászárók gyártását és beépítését vállalja az egyszerű fix, vagy bukó-nyíló ablaktól kezdve a nagyon sokféle toló és harmonika ajtón keresztül egészen a különleges igényeket kielégítő szerkezetekig (fokozottan hőszigetelő, golyóálló ablakszerkezetek stb.).

 

A nyílászárók nyitási módjaik szerint a következők: 

 

 • - fix
 • - bukó
 • - bukó-nyíló
 • - bukó-toló
 • - emelő-toló
 • - harmonika
 • - középen felnyíló

Fix ablak: A fix ablak egy fix üvegfelületű, nem nyitható nyílászáró. A legolcsóbb és legegyszerűbb kivitel, amelyet akkor ajánlunk, ha nincs szükség nyitható ablakra, csak nagy fényfelületre. 3 m2 felett biztonsági üvegezés szükséges.

Bukó ablak: Egyszárnyú, fentről buktatható ablak. A kilincs az ablakszárny felső részén helyezkedik el. Olyan helyre ajánljuk, ahol a cél elsősorban a szellőztetés (pl. bejárati ajtó fölé, fürdőszobába)

Bukó-nyíló ablak: Egyszárnyú, oldalra nyíló ablak, mely egyben bukó funkciót is tartalmaz. A kilincs az ablakszárny oldalán helyezkedik el nyitásiránytól függően. A legközkedveltebb, legáltalánosabb ablak, szerkezetileg és statikailag ez a legstabilabb megoldás.

Középen felnyíló bukó-nyíló ablak: Kétszárnyú kétfelé nyíló ablak, melynek az egyik szárnya nyíló, másik szárnya bukó-nyíló. Amennyiben mindkét szárny nyitva van, középen nem marad függőleges osztás. A kilincs a bukó-nyíló ablakszárnyon helyezkedik el.

Bukó-nyíló erkélyajtó: Egyszárnyú, oldalra nyíló erkélyajtó, mely egyben bukó funkciót is tartalmaz. A kilincs az ajtószárny oldalán helyezkedik el nyitásiránytól függően. A legközkedveltebb, legáltalánosabb erkélyajtó, szerkezetileg és statikailag ez a legstabilabb kivitel.

Toló-bukó erkélyajtó, fix oldalvilágítóval:


Emelőpaneles ablak: A tolóablakok két különböző kivitelben rendelhetők. Az egyik típus az emelőpaneles ablak, melynek szárnyai függőlegesen mozgathatóak. A feltolható ablakokon belül is létezik két típus, egy emelő-, illetve két emelőpaneles változat. Az egy emelőpaneles nyílászáró felső szárnya fix, az alsó feltolható, a két emelőpaneles változat esetében pedig mindkét szárny mozgatható, vagyis az alsó a feltolható és a felső lehúzható ablakszárny. 

Tolópanelas ablak: A toló ablakok másik változata a vízszintes irányban nyitható tolóablak. Az emelőpaneles ablakhoz hasonlóan ennél a változatnál is kétféle kivitel létezik. Egy tolópaneles, mely esetében csak az egyik -szabadon választott- szárny mozog, illetve a két tolópaneles, ahol mindkét szárnyeltolható. A vízszintes nyitású tolóablakot abban az esetben ajánljuk, amikor a szélesség  nagyobb a magasságnál.

Három paneles toló erkélyajtó: Az ablakokon kívül lehetőség van toló erkélyajtó rendelésére, beépítésére is. Hasonló elven működik, mint a vízszintes irányban nyitható tolóablak, azzal a különbséggel, hogy a két részes változat egyik oldala mindig fix.

Harmonika ajtó: egy praktikus választás olyan lakásokban, ahol az egymásba nyíló ajtók közlekedési nehézségeket okoznak. Hő-, és hangszigetelő tulajdonsága miatt kitűnően alkalmas nagyobb helyiségek térelválasztására. Az ajtók szinte tetszőleges méretben, tízfajta színben rendelhetők, akár ablakkal, akár zárral ellátott kivitelben is.

A nyílászáró üvegezés választhatóan lehet akár hőszigetelő üveg is. Hőszigetelési szempontból a következő üvegezéseket különböztetjük meg: 

 • - 2 rétegű normál hőszigetelő: 2,8w/m2k
 • - fokozottan hőszigetelő: 1,1 w/m2k
 • - reflexiós fokozottan hőszigetelő: 1,1 w/m2k
 • - 3 rétegű fokozottan hőszigetelő 0,6 w/m2k

Formai kialakítás szempontjából a nyílászáró lehet: 

 • - teliüveges
 • - parapetosztós
 • - üveg közötti álosztós (vékony illetve vastag)
 • - rátét (ún duplexosztós) melynél az üveg egyben készül, de benne aluléc osztja a teret, és kivülről alumínium vagy műanyag, esetleg fa lécet ragasztanak rá.
 • - valódi osztós (kazettás). Az üvegek kis darabokból állnak, a szárny osztókkal részekre van tagolva.

A légzárást és vízzárást több rétegű gumitömítés biztosítja. Felületkezelésük hosszú évekre biztosítja védelmüket és esztétikus megjelenésüket,  bár a tisztítás miatt a fa szerkezeteknél a festés időnkénti felújítására van szükség.